The Home Lab lakberendezés

Személyre szabott otthon

A szőnyeg választás aranyszabályai

2015. április 01. 14:16 - The Home Lab

Milyet, mekkorát, hova?!

db4daea18a61365bfa95618fec1f5919_1.jpgA kérdés: „Milyen, mekkora szőnyeget vásároljak és milyen szabály betartására figyeljek?”

A piacon megtalálható szőnyegmennyiség bizonyítja, hogy mennyire nehéz kiválasztani a tökéletes szőnyeget betartva a „szőnyeg szabályokat”, nem beszélve az ellentmondásokról, amiket az interneten lehet olvasni, vagy amit a bizonytalan eladók tanácsolnak.

Az egyik népszerű szabály az, hogy szőnyegünknek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy az ülőalkalmatosságok mellső lábai alá beérjen, ezzel egyesítve az ott lévő bútorokat. De sokszor hallottam azt a szabályt is, hogy minden lábnak a szőnyegen kell elhelyezkednie, stb. Tehát, mielőtt mindenféle szabályt és tanácsot meghallgatunk, nézzük, milyen egyszerű irányelvek betartásával változik vizuálisan lakásunk jó irányba.

Első fő irányelv, hogy mielőtt megvásároljuk álmaink lakásába a szőnyeget válasszuk ki az ülőalkalmatosságokat. Nem a kanapét vesszük a szőnyeghez, hanem fordítva!

Második irányelv: a méret a lényeg! Fontos a szoba mérete, ehhez viszonyítva válasszuk ki a szőnyeget.

Harmadik szempont: a bútorok elhelyezkedése. Tervezzük meg hogyan fognak a szobában a bútorok elhelyezkedni. Véleményem szerint esztétikailag az egyik legfontosabb dolog, hogy ne toljuk az ülőalkalmatosságokat a falnak. Hagyjunk 10-20 centimétert a fal illetve fotelek, székek között. Ez segít abban, hogy lakásunk tágasabbnak, légiesebbnek tűnjön.

Ha ezekkel megvagyunk, rágjuk át magunkat a következő szabályokon:

Ezek a szabályok (esztétikai szempontok) segítenek kiválasztani a tökéletes darabot, ahhoz, hogy semmiféle megbánást ne érezzünk miután egy vagyont költöttünk szőnyegre (mert valljuk meg őszintén, nem 2 fillérbe kerül egy szőnyeg).

1. szabály: Mellső lábak a szőnyegen, hátsó lábak a padlón. Ez a megközelítés a legtöbb esetben működik. A szőnyeg megfelelően összeköti a különböző bútordarabokat, de eközben szabadon enged egy bizonyos részt a padlóból, így kisebb méretű szobánk tágasabbnak mutat.

2. szabály: Összes láb a szőnyegen. Ezt a szabályt megelőzi a fontos dolog, hogy szőnyegünk megvásárlása előtt tökéletesen megterveztük, mit hogyan fogunk elhelyezni. Amikor az összes láb a szőnyegen van elhelyezve, nem csak otthonosabb külsőt kap a szoba, hanem sokkal rendszerezettebbnek tűnik az egész összeállítás.

3. szabály: Nincs láb a szőnyegen. Ha csak egy kisebb szőnyeget szeretnénk elhelyezni a szobában, annak érdekében, hogy feldobjuk a környezetet egy színes, mintás, művészi darabbal, az lenne a legjobb megközelítése, ha a bútorok nem érintkeznének a szőnyeggel. Ez a megoldás is működik, habár meglátásom szerint, sokkal nehezebb kihozni belőle a tökéletes hatást.

4. szabály: 45 cm csupaszon hagyott padlófelület a szőnyeg körül. Ez a szabály már évek óta egy „standard szabály”. Megközelítőleg 45 cm távolság a szőnyeg széle és a fal között egy hagyományos arány. Ez a szabvány akkor érvényesül igazán, ha nagyobb méretű, elzárt, nem egybenyíló térben alkalmazzuk. Kisebb szobákban ez 45 centiméter 20 centiméterre csökken.1.jpg

5. szabály: 40-45 centiméterrel nagyobb szőnyeg, mint az ágyunk. Egy középszőnyeggel ellátott hálószoba akkor néz ki igazán kiegyensúlyozottan, ha legalább 40-45 centiméterrel túlnyúlik az ágy körül. A szoba méretétől függően lehet ez nagyobb is, de semmiképp sem kisebb, hiszen ezzel azt érnénk el, hogy ágyunk eltakarja a szőnyeg felületét, jelentéktelenné téve azt.

6. szabály: Legalább 60 centiméter az ebédlőasztal körül. Sokkal könnyebb manőverezni a székekkel az asztal körül, ha legalább 60 centiméter extra szőnyeg felület van az asztal szélétől számítva. Ez a szabály lehetővé teszi, hogy a hátsó lábak is a szőnyegen helyezkedjenek el, akár még használat közben is.

7. szabály: Fedjük le az azokat a felületeket, ahol járunk. A szőnyegnek le kellene fednie a padló felület nagy részét a közlekedőknél és a bejáratoknál. Nem csak esztétikai, de biztonsági szempontból is ez ajánlott. Esztétikailag meg egyéniséget ad egy olyan felületnek, ami talán csupaszon unalmas lenne.

8. szabály: Több szőnyeg egy szobában. Ez a szabály abban az esetben hatékony, ha nagyméretű és több ülőalkalmatosság csoport van kialakítva.

9. szabály: Ne használjunk „postabélyeg szőnyegecskét”. Egy középszőnyeg nem csak egy kávéasztalt köt össze önmagával. Egy középszőnyegnek az egész (nappali) berendezést össze kell kötnie. Tehát, ha egy ici-pici szőnyeget használunk egy nagyobb ülőalkalmatosság összeállításnál, a szőnyeg eltörpül a környező berendezésekhez képest.2.jpg

Összefoglalva a témát, sok szabály segít meghozni a döntést és kiválasztani a tökéletes szőnyeget. Ismerve ezeket a szabályokat jelentős segítség lehet abban, hogy kiválassza az Önnek való szőnyeget, ami hatékonyan hozzájárul a különböző terek egyedi kialakításában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://thehomelab.blog.hu/api/trackback/id/tr237326444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása